vineri, 5 februarie 2016

Cate calorii contin glucidele, proteinele, lipidele si alcoolul?


Caloriile eliberate prin ardere de catre alimentele consumate:
  • 1 gram de glucide – 4 cal
  • 1 gram de proteine – 4 cal
  • 1 gram de lipide – 9 cal
  • 1 gram de alcool – 7 cal
O alimentatie echilibrata ar trebui sa respecte aproximativ urmatoarea proportie:
  • 25-35% din calorii trebuie sa fie din proteine
  • 15-25% din calorii trebuie sa fie din lipide
  • 45-55% din calorii trebuie sa fie din glucide
Aceste proportii difera in functie de tipul de metabolism avut dar si de activitatile fizice derulate. Evident, in cazul unei diete in vederea atingerii unei greutati optime, sfatul cel mai avizat (si singurul de care ar trebui sa tineti cont) este al unui nutritionist sau endocrinolog.
Atentie!
Trebuie retinut faptul ca surplusul de proteine este eliminat din organism pe cale renala pe cand surplusul de lipide si glucide se stocheaza in organism la nivelul tesutului adipos!